Избор на млекозаместител - сухо мляко или млечна суроватка

Изборът на млекозаместител има решаваща роля за здравето и развитието на телетата. Високото качество на продукта, съчетано с добра хигиена и балансиран план на хранене, е предпоставка за добри бъдещи резултати. 

Протеинът в млечните продукти осигурява необходимите аминокиселини, за да може органите и мускулите да се развиват.

Съдържанието на суров протеин в повечето млекозаместители е между 19% и 24%. Тази цифра обаче не казва много за качеството на продукта. Колко добре телето може да преработи протеинът зависи от смилаeмостта, съставът на аминокиселини и наличната енергия от мазнини и въглехидрати. Усвояването на протеина в добър млечен продукт би трябвало да е над 90%.

Широките познания на фирма Denkavit, придобити от дългогодишен опит в отглеждането на телета, е здрава основа за разработване на висококачествени млекозаместители. 

Млекозаместителите Denkamilk се отличават с първокласна селекция на суровини с висока смилаемост, осигурявайки най-високи нива на млечен протеин и енергия. Съставът е прецизно формулиран с цел постигане на отлично здраве и висок прираст.

Основни източници на млечни протеини са обезмасленото сухо мляко и млечната суроватка. И двата често се използват в продукти като детска храна и са много подходящи за млечни продукти за млади животни.

Проведен наскоро опит в изледователския център на Denkavit сравнява два млекозаместителя от висок клас: Denkamilk Royal 30 (съдържащ 30% обезмаслено мляко на прах) и Denkamilk Excellent (съдържащ суроватъчен протеинов концентрат). Опитът се провежда с 52 женски телета в продължение на 12 седмици. Животните се хранят 9 седмици с един от двата млекозаместителя (стандартна концентрация от 125гр на литър готово мляко) и висококачествен стартерен фураж.

Резултатите в периода от началото до 84-я ден показват отличен среден прираст и в двете групи:  964 гр / ден при телетата, хранени с Denkamilk Excellent и 955 гр / ден при телетата, хранени с Royal 30. Предполага се, че при използване на по-висока концентрация на млекозаместителя, независимо от източника на протеин, приръстът може да се увеличи, особено през първите 3 седмици.

Криста EООД е дългогодишен партньор и официален представител на Denkavit за България. Ако желаете да получите повече информация за продукти и услуги – моля, свържете се с наш експерт по хранене на преживни.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС
С НАШИЯТ БЛОГ ЕКИП
Ако имате запитване относно блога: