Активен живот - най-добрата грижа за домашните любимци

 

От начална до напреднала възраст домашните любимци се нуждаят от пълноценно хранене, за да може тялото им да бъде в добра форма. Бягането, скачането, играта или ловът изисква енергия, добре функциониращи стави и мускули, сърдечно-съдова издръжливост, остър ум и здрави лапи - всички физически качества, необходими на домашните любимци за да се чустват комфортно.

Висока активност
Хората като цяло адаптират по-активен начин на живот, тъй като започват да осъзнават голямото му значение за здравето. Това явление е особено вярно за населението над 65 години, което се пенсионира и желае да остане здраво и активно. Тенденциите за адаптиране на активен начин на живот естествено се разширяват и при домашните животни. Цялостната популация на домашни любимци живее и остава активна по-дълго поради по-доброто хранене и медицински грижи.
Към тази демографска група могат да се прибавят и хора на средна възраст, които искат да останат активни и здрави. Доказателствата се дават от увеличаващите се продажби на здравословни храни, увеличаване на разходите за дейности, свързани с фитнес, както и предложения за здраве и уелнес. Продължаващата тенденция за интегриране на домашните любимци като членове на семейството гарантира, че активният начин на живот е основен приоритет за потребителите.

Борба с наддаването на тегло
Липсата на внимание към адекватно хранене и физически упражнения води до наднормено тегло при домашните любимци. Специалисти препоръчват отслабване чрез увеличаване на активността на домашния любимец като част от здравословното решение. Тази стратегия включва хранителна диета, за да помогне на тялото на животното да функционира оптимално при по-високо ниво на активност. Собствениците на домашни любимци осъзнават, че храненето играе решаваща роля за поддържането на активен начин на живот. Очаква се тази нарастваща информираност да стимулира повишено търсене на функционални храни, лакомства и хранителни добавки, насочени към по-активни домашни любимци. Продуктите, свързани с поддържането на активния начин на живот, вероятно ще бъдат най-привлекателни и се очаква да покажат силен растеж през следващите години.

Управление на ключовите компоненти на активен живот
Поддържането на активност през целия живот играе ключова роля за здраето на домашния любимец. Добрата мобилност изисква здрави стави и кости, добро зрение, стройно тяло, здрави възглавнички на лапите и постоянен източник на енергия.
Някои състояния произтичат от това, че тялото на животното има изчерпани запаси от хранителни вещества, което може да бъде причинено или от недостатъчен дневен прием на хранителни вещества, или от лошото усвояване на хранителни вещества с напредване на възрастта. Тези фактори могат да бъдат компенсирани с повишена добавка на хранителни вещества, като впоследствие се попълват запасите на тялото и по този начин се забавя появата на заболявания, свързани с мобилността.

Добра мобилност
С напредване на възрастта и разграждането на костите и ставите се усилва и болката, което животното изпитва с по-високи нива на активност. Многобройни проучвания доказват ролята на липидите върху метаболитните процеси в тялото, което в крайна сметка води до намаляване на възпалението и болката. Високо функционалните омега-3 мастни киселини от природни източници като морска храна и водорасли имат позитивен ефект.
Глюкозаминът и хондроитинът са естествени субстанции, които имат функцията да предпазват съединителната тъкан от износване. Глюкозаминът осигурява градивните елементи за синтезиране на нови хрущяли, а хондроитинът блокира разрушителни ензими, които разграждат хрущялите в ставите. Витамин С и В6 участват в синтеза на колаген и спомагат за поддържане на костната маса. Витамин D в присъствие на калций и в комбинация с витамин К допринася за укрепване на костите и увеличаване на костната минерална плътност. Витамин Е е важен антиоксидант и се намира в синовиалната течност на ставите. Някои проучвания дори предполагат, че витамин Е може да бъде полезен за намаляване на дискомфорта в ставите. Ниските нива на витамин В6 в кръвта може да доведе до ставни проблеми, вероятно поради възпалителни процеси, свързани с дефицит на витамин В6.

Енергични и във форма
Мастните киселини са един от основните енергийни източници, които животните използват, когато са активни. Като естествено аминокиселинно производно в организма, L-карнитинът е от съществено значение за метаболизма на мастните киселини. Въпреки че се произвежда вътре в тялото, той често не е на достатъчно ниво, за да поддържа всички телесни функции, които имат високо потребление на енергия. Добавката на L-карнитин може да засили метаболизма на мазнините и да осигури допълнителна енергия и производителност. В клетъчния процес участват различни витамини от група В, които превръщат хранителни вещества като въглехидрати, мазнини и протеини в енергия. Витамин В12 е необходим за осигуряване на оптимална работа на червените кръвни клетки, доставящи кислорода, необходим за генериране на енергия.

Добро зрение
Активният начин на живот изисква добре функциониращи очи и зрение. Доброто зрение изисква адекватни нива на витамини А, В2, С и Е, а недостатъчните нива в организма могат да доведат до образуване на катаракта, дегенерация на ретината и нощна слепота с възрастта. Каротеноидите, лутеинът и зеаксантинът имат също позитивен ефект. Лутеинът е силен антиоксидант, който се среща естествено в лещата и ретината. Освен това, заедно със зеаксантин, той може да филтрира силната светлина и с това да намали увреждането на очните тъкани.

Поддържане на клетъчно и хуморално имунно здраве
Вероятността от увреждане на клетките се увеличава, когато метаболизмът на организма се повиши в резултат на по-активен начин на живот. Клетъчното увреждане възниква, когато се натрупват свободни радикали. С течение на времето работата на тялото може да се повлияе неблагоприятно. Не са редки случаите, когато домашните любимци имат недостиг на запаси от витамини в тялото. Витамин Е, С и β-каротин са важни антиоксиданти и се намират в голям брой телесни тъкани. Чрез пречистване на реактивните видове кислород (ROS) и други радикали те спомагат за намаляване на окислителните щети и допринасят за устойчивостта на имунната система на домашния любимец. Проучванията показват, че бета-каротинът насърчава клетъчната и хуморалната имунна функция при кучета и повишава резистентността към инфекциозни заболявания. Той също така значително възстановява имунните реакции при по-възрастните кучета.

Подобряване на мозъчната работа
Антиоксидантите също играят важна роля за поддържане на умствената работа. Научните доказателства сочат към витамин Е и β-каротин, които помагат за защита на мозъчните клетки от свободни радикали. Докато L-карнитинът помага за оптимизиране на мозъчната функция, като служи като важен антиоксидант и насърчава синтеза на ацетилхолин, той също има мощен антиоксидантен ефект върху сърдечно-съдовите и нервните тъкани. Допълнителни хранителни вещества, които тялото използва за поддържане на здравето на мозъка, са фолиевата киселина и омега-3 мастните киселини.

Подобряване на кожната структура
Като орган, който пръв влиза във физически контакт с околната среда, доброто състояние на кожата е от съществено значение за активния начин на живот. Проучвания показват, че по-високите нива на биотин и DHA омега-3 значително подобряват състоянието на лапите и възглавничките, намалявайки честотата на сухота и напукване, които могат да доведат до болка в краката.

Очевидно е, че превантивното осигуряването на необходимото количество витамини, каротеноиди и други функционални съставки е оптималният подход за поддържане на енергията на организма и осигуряване на активен живот на домашните любимци.

DSM решения за активен живот

Витамини Основна функция
 
Витамин A От съществено значение за добре функциониращо зрение
Витамин C Антиоксидант; намалява увреждането на клетките; участва в синтеза на колаген, поддържа здравето на ставите; поддържа имунната функция; понижава риска от образуване на катаракта и дегенерация на ретината
Витамин D3 Необходим за минерализация на костите
Витамин B2 Филтрира увреждащата светлина и спомага поддържането на здрави тъкани на очите
Витамин E Антиоксидант; намалява увреждането на клетките; поддържа здравето на мозъка; намаля риска от дегенерация на ретината и образуване на катаракта
Биотин Ключова роля в метаболизма на клетките на кератинизиращите епидермални клетки на кожата
Фолиева киселина (Витамин В9) Необходима за здрав мозък и нервна система

 

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС
С НАШИЯТ БЛОГ ЕКИП
Ако имате запитване относно блога: