Балансиране на дажбата на високопродуктивни крави с аминокиселини

Млечните крави не се нуждаят от протеини, а от аминокиселини, които са съставна част на протеините. Метионинът е есенциална аминокиселина и градивен елемент, използван за синтезиране на протеин, необходим за изграждането и поддържането на почти всяка тъкан в тялото. 

Метионинът е една от първите аминокиселини, при която може да се стигне до недостиг, когато млечната крава синтезира протеин. Без достатъчно метионин кравата не е в състояние да изгради протеините, необходими за поддържане на тъкани и органи, растеж, репродукция, развитие на плода и производство на млечен протеин.

Кравата получава метионин от два основни източника: от фуражите, които тя консумира, и от микробиалния протеин, синтезиран в търбуха. 

Традиционните фуражни източници на метионин са силно разградими от микробите в търбуха, което ги прави по-малко достъпни за усвояване. Доставянето на метионин в протектирана форма е от съществено значение, за да се гарантира, че достига до тънките черва за усвояване.

 

Основни предимства на балансирането на дажбите с протектиран метионин AminoShure-XM:

  • Повишено производство на млечен протеин

Млечният протеин е високо ценен млечен компонент поради значението му в производството на сирене. Изследванията показват, че когато количеството на метионин е недостатъчно, съдържанието на протеини в млякото може да спадне с 0,10% до 0,20%.

  • Подобрена продуктивност в периода на преход и ранна лактация

Изследванията показват, че кравите в преходен период и ранна лактация реагират добре на допълнителен метионин. Това се дължи предимно на ограничения прием на сухо вещество в най-ранния стадий на лактация. Осигуряването на тази необходима аминокиселина води до по-плавен преход и достигане на по-висок пик на млечността.

  • Намалено вредно влияние върху околната среда

Прехранването с протеини е често срещан подход за задоволяване на потребността на кравата от метионин. Това води до по-високи нива на отделяне на азот и фосфор в околната среда. С AminoShure-XM можете да увеличите нивото на метионин в дажбата, за да отговорите на нуждите на животното, като намалите потенциала за вредно въздействие върху околната среда.

AminoShure-XM ™ е следващото поколение технология за прецизно балансиране на аминокиселини. Чрез патентованата X-технология AminoShure-XM пренася метионина безопасно през търбуха и го освобождава постепенно в тънките черва, за да отговори по-ефективно на нуждите на кравата.

  • X-Technology: Крайната мярка за ефективност на протектирания метионин е цената на доставена единица бионалично хранително вещество на кравата. Това е функция от цената на продукта, неговата стабилност в търбуха и смилаемост в червата. X-Technology внимателно балансира тези ключови елементи, за да осигури най-добрата стойност за клиента.
  • Разходи: Новата X-технология подобрява бионаличността на хранителните вещества, което намалява разходите за капсулиране на единица метаболизиран метионин.
  • Стабилност на продукта: Новата X-технология използва система за капсулиране, базирана на липиди, която е по-издръжлива от полимерни и етилцелулозни покрития.
  • Стабилност в търбуха: X-технологията е отлично проектирана, за да устои на разграждането в търбуха, максимизирайки хранителните вещества, доставени в тънките черва.
  • Освобождаване в червата: X-технологията постепенно освобождава метионина в тънките черва, където той се абсорбира и използва от кравата за увеличаване на продуктивността.

Не трябва да се забравя, че първата и най-важна стъпка при балансирането на аминокиселини е да се увеличи максимално синтезът на микробиален протеин в търбуха, който е най-пълноценният и евтин източник на протеин за млечната крава. Продуктът NitroShure™ Precision Release Nitrogen на фирма Balchem доставя азот точно във времето, когато микробите в търбуха се нуждаят от него, което води до максимално натрупване на микробиален протеин.

Криста ЕООД е официален представител на Balchem за българския пазар и предлага специализирани продукти за преживни като отделни добавки и като част от премикс / допълващ фураж под марката Christa Nutrition.

Допълващият минерален фураж за млечни крави RumiM AA е специално разработен за нуждите на високопродуктивни крави.  Продуктът предлага оптимален баланс на аминокиселини и високи нива на витамини и минерали, необходими за постигане на добро здраве и отлични резултати при заполождане, отелване и млеконадой.

За повече информация, моля свържете се с наш експерт по хранене на преживни.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС
С НАШИЯТ БЛОГ ЕКИП
Ако имате запитване относно блога: