Доброто управление на преходния период е решаващо за здравето и продуктивността на кравата

04-11-2021

Преходният период при дойните крави обхваща времето около отелване (обикновено 3 седмици преди и 3 седмици след отелване) и има ключово значение за здравето и продуктивността на животните. През този период кравата преминава през редица промени (хормонални, метаболитни и анатомични), които я подготвят за предстоящата лактация. 

Правилният мениджмънт и хранене през този период могат да предотвратяват здравословни проблеми, типични за периода след отелване като кетоза, ацидоза, хипокалцемия, задържане на плацентата и др. 

Преходният период също е решаващ за производителността, която кравата може да постигне. Пикът на млечната продуктивност се достига 60-80 дена след отелване и определя цялата крива на лактация. Преходният период е времето, когато фермерът може да подготви животното, за да може то да достигне възможно най-висок пик и в следствие на това максимална продуктивност.

 

Преходният период включва две фази: късен сухостой (Close up / 21 дни до отелване) и преснотелки (Fresh / 21 дни след отелване).

 


Source: Dr. Mike Hutjens, University of Illinois, Extension Dairy Specialist

 

Късният сухостой (Close up / 21 дни до отелване), който е във фокуса на тази статия, заслужава специално внимание и различна стратегия на управление и хранене в сравнение с ранния сухостой (Far off / 60 до 21 дни преди отелването). Обособяването на животните преди отелване в отделна група и напасване на дажбата според техните нужди има ключова роля за предотвратяване на често срещани заболявания след отелване и постигане на максимална продуктивност.

Кетоза

Кетозата е метаболитно разстройство, което се проявява главно в периода на ранна лактация. В този период кравите изпитват отрицателен енергиен баланс, тъй като енергийният разход за производство на мляко е по-висок от енергийния прием чрез консумирания фураж. За да подпомогне производството на мляко, организмът мобилизира мазнини от телесните резерви. Ако черният дроб не може да се справи с увеличения товар мастни киселини, може да се стигне до неговото затлъстяване (мастен черен дроб) и кетоза. Добавката на протектиран холин към дажбата преди отелване спомага синтеза на VLDL - липопротеин, който е отговорен за транспорта на мастни киселини, като така се подпомага метаболизма на мазнините и здравето на черния дроб. Протектираният холин има също доказан позитивен ефект върху вътреутробното развитие на телето и млечната продуктивност на кравата. 

Хипокалцемия / Млечна треска

Хипокалцемията се проявява след отелване и се дължи на рязко засилената нужда от калций, който се отделя с коластрата и млякото. Приемът на калций чрез дажбата на кравата е недостатъчен да компенсира липсата и организмът трябва да мобилизира телесните резерви. 
Отрицателният електролитен баланс стимулира отделянето на паратироиден хормон (паратхормон), което активира резорбцията на калций от костите. Паратхормонът също така усилва синтеза на високоактивна форма на витамин D, усилващ резорбцията на калций от червата. Когато механизмът функционира добре, кравата може бързо да се възстанови от хипокалцемията. Рискът от задълбочаване на състоянието и млечна треска се увеличава с възрастта, поради затруднения в резорбцията на калций от червата (по-малко витамин D рецептори) и по-здраво свързване на калция в костите. Ако кравата не успее да отговори достатъчно бързо на по-високите изисквания за калций, рискът от млечна треска сериозно нараства.

Решение в този случай е коригиране на сътношението на катиони и аниони в дажбата, т.н. DCAD ((Na+ K+) – (Cl– + S)). Целта е да се намали алкалността на кръвта и урината и така да се стимулират механизмите, регулиращи калцевия обмен. Препоръчителните нива на pH в урината са 6.0 – 6.5 за Холщайн и 5.5 – 6.0 за Джерсей.

За тази цел се препоръчва използване на храни с ниско съдържание на калий (K) и натрий (Na) и добавяне на аниони (Cl , сулфати) към дажбата в периода преди отелване. Царевичният силаж е добър вариант през този период, тъй като е с по-ниско съдържание на калий. За сметка на това трябва да се ограничат люцерната (богата на K) и солта (Na).

След отелване съотношението в дажбата трябва да се коригира в полза на катионите (позитивен баланс на DCAD), като се намали съдържанието на аниони или се добави натриев бикарбонат или калиев карбонат.

Дислокация на сирищника и ацидоза

И двете метаболитни нарушения могат да бъдат предотвратени чрез добра стратегия на хранене в периода преди отелване. Препоръчително е храната да е добре нарязана (около 2 см), за да се намали сортирането, и да се избягват високи нива на бързо смилаеми въглехидрати. Наличието на ефективни влакнини в дажбата стимулира дъвченето и преживянето. Дрождите подобряват баланса в търбуха и повишават ефективността на фуража.

Препоръчително е кравите, които наближават отелване, да се хранят с дажба, подобна на тази, която ще получават по време на лактация, но с повече влакнини и без добавка на буфери. Това ще даде време на микроорганизмите в търбуха да се адаптират и също така ще стимулира развитието на папили в търбуха, които абсорбират киселините, произведени от микроорганизмите. Тази практика ограничава риска от развитие на ацидоза и кетоза. 

Задържане на плацента и мастит

Преходният период е времето, когато имунитетът на кравата е най-нисък. Средата, предоставена на кравите за отелване, трябва да бъде чиста, за да се намали вероятността от клиничен и субклиничен мастит в периода след отелване.

Необходими са също така адекватни количества микроелементи, за да се подобри имунитета. Селенът е особено важен, като препоръчителното количество е 3 mg селен/крава/ден.

Постигането на оптимално телесно състояние чрез балансирано хранене и движение на бременните животни в периода преди отелване спомагат за протичането на едно нормално раждане и намаляват риска от задържане на плацента.

 

Фуражни добавки, които се препоръчват през късния сухостой (Close up):

  • Дрожди – подобряват баланса в търбуха, намаляват риска от ацидоза 
  • Органични микроелементи: Cu, Zn и Se – подобряват имунитета
  • Протектиран холин – подпомага метаболизма на мазнините и здравето на черния дроб, намалява риска от кетоза; подпомага достигането на по-висок пик на кривата на лактация и по-висока млечна производителност 
  • Аниони (Cl, сулфати) за създаване на лека физиологична киселинност и предотвратяване на млечна треска
  • Ниацин (при BCS > 3.25) - понижава нивата на свободни мастни киселини (NEFA) в кръвта, намалява риска от кетоза 

 

Криста ЕООД предлага широка гама от продукти за преживни животни, както и консултация за постигане на оптимални резултати. За повече информация, моля свържете се с наш експерт по хранене на преживни.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС
С НАШИЯТ БЛОГ ЕКИП
Ако имате запитване относно блога: