Как да увеличим броя на стоковите яйца с добро качество

Очакваното нарастване на глобалното население до 10 милиарда до 2050 г е свързано със значително увеличение на търсенето на протеини от растителен или животински произход. Яйцата представляват един от най-достъпните източници на животински протеини, така че не е изненадващо, че глобалната консумация на яйца нараства значително от година на година. В Европа приоритетът е да се увеличи производството на яйца чрез развъждане с цел по-голяма продължителност на снасянето и стабилност в качеството на яйцата, така че яйценосният период да бъде удължен до 90–100 седмици.

Но какво се случва с физиологията на кокошката при дълъг производствен цикъл? Когато една кокошка остарява, абсорбцията на калций намалява, нивата на витамин D3 и 25-OH-D3 (активен метаболит на D3) в кръвта са по-ниски, уврежданията на костите и перата се увеличават, честотата на снасяне намалява и броят на по-големи и чупливи или счупени яйца се увеличава. В заключение, качеството на черупката на яйцето е едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправено производството с дълъг яйценосен период.
DSM Nutritional Products, разбирайки необходимостта на производителите на яйца за устойчиво и печелившо производство, разработи хранителна концепция за подобряване на качеството на яйчената черупка и увеличаване на броя на продаваемите яйца от кокошка, като се фокусира върху три основни стълба от физиологията на птиците: костите, черния дроб и стомашно-чревния тракт.

За доброто състояние на костите нивата на калций и фосфор в дажбата са много важни във фазата на подрастване (формирането на скелета) и фазата на снасяне. Абсорбцията на калций е тясно свързана с нивата на 25-OH-D3 в кръвната плазма на кокошките. DSM е една от първите компании, които произвеждат и доставят 25-OH-D3 (HyD) директно на животното чрез фуража, прескачайки една основна метаболитна стъпка (трансформация на витамин D3 от храната до 25-OH-D3 в черния дроб). Установено е, че частичната или пълна замяна на D3 с HyD повишава нивата на 25-OH-D3 в кръвта и има положителен ефект върху качеството на черупката на яйцата (повече калций, повишена здравина на черупката, до 28% по-малко дефектни яйчени черупки) и състоянието на костите. В допълнение, използването на едра креда или мидени черупки (2-4 мм) може да увеличи здравината на кортикалните (структурни) кости, като предпазва скелета на пилетата и намалява фрактурите на костите.

Доброто състояние на черния дроб също играе важна роля за по-доброто качество на яйцата. Кокошките със синдром на мастен черен дроб са често срещани при дълъг цикъл. Мастният черен дроб има намалена функционалност и трансформацията на D3 в 25-OH-D3 е недостатъчно. За да се осигури добро здраве на черния дроб, подходящи хранителни стратегии могат да бъдат: а) добавянето на бетаин, холин, витамин Е и В12 и селен, б) наличие на минимално съдържание на мазнина в дажбата, в) контрол на енергийния прием (трябва да се намали, за да се избегнат тежки птици, по-големи и чупливи яйца и скелетни проблеми) и г) употреба на фитаза. Използването на високи нива на фитаза може да увеличи оползотворяването на хранителни вещества, да намали анти-хранителните ефекти на фитатите, да повиши нивата на инозитол в кръвта и да поддържа черния дроб здрав. В резултат на това се подобрява както производството на яйца, така и FCR (разход на фураж за единица продукция).

Последният фактор, който може да повлияе на качеството на яйчената черупка, е функционалността и здравето на стомашно-чревния тракт. Общоприето е, че продуктивността на птиците може да бъде постигната чрез поддържане на здравословна среда и оптимална функция на червата. Подпомагането на развитието на воденичката и стомашно-чревния тракт и повишаването на балансираната микрофлора са от решаващо значение за доброто здраве на червата. Развитието на стомашно-чревния тракт, и вследствие качеството на черупките, може да бъде повлияно от размера на хранителните частици и нивата на сурови влакнини в дажбата. Минималното ниво на влакнини от 4% в дажбата, чрез използване на слънчогледови продукти или пшенични трици в рецептата, може да намали кълването на перата, смъртността и да засили развитието на воденичката. В допълнение, едрият фураж  (среден размер на частиците > 2 mm) може да увеличи теглото на черупката и височината на белтъка. За балансирана микрофлора и здрави черва могат да бъдат включени редица добавки във фуражите като пробиотици, пребиотици, ензими, органични киселини и етерични масла. Натриевият бутират е подкиселител, който според литературата има положително въздействие върху растежа на чревните власинки, функцията на черния дроб и качеството на черупките.

Доказано е, че много параметри от дажбата (хигиената и мениджмънтът също имат голямо значение) могат да влияят върху качеството на яйчната черупка, въздействайки върху един или повече от трите основни стълба от физиологията на птиците. DSM събра и оцени всички тези изследвания и разработи хранителни насоки за подрастващи птици и носачки, за производство на яйца при дълъг яйценосен период и подобрено качество на яйчената черупка. Тези указания се отнасят до:

а) Хранителни спецификации за всяка производствена фаза
б) Нива на калций, фосфор и HyD
в) Процент на източниците на калций с едър размер
г) Профил на размера на хранителните частици 
д) Състав на премикс


За състава на премикса, който представлява 4-6% от общите разходи за фураж, предложението на DSM включва: 

  • Витамини в съответствие с концепцията OVN (Optimum Vitamin Nutrition Guidelines) 
  • 25-Hydroxy-D3 (HyD)
  • Минерали (хелатни форми на Zn, Mn, Cu и органичен Se могат да повлияят положително на цвета на яйчената черупка)
  • Ензими като Phytase & NSP (за намаляване на вискозитета и броя на мръсните яйца)
  • Холин хлорид / бетаин
  • Еубиотици

Опитът от тестове при производствени условия показва, че следвайки указанията на DSM за дълъг цикъл при носачки, общото производство на яйца се увеличава, броят на дефектните яйчени черупки намалява, измерени са по-малко счупени и мръсни яйца и в резултат на това броят на продаваемите яйца на кокошка се увеличава с 2,5%. Този процент може да предложи 15-17 яйца повече на кокошка за яйценосен период - значителен брой, които може да помогне за намаляване на производствените разходи и увеличаване на рентабилността на съвременните ферми за носачки.

Криста EООД е дългогодишен партньор и официален представител на DSM за българския пазар. 

Премиксите и допълващи фуражи под марката Christa Nutrition са разработени, следвайки концепцията OVN за постигането на точните нива и стойности на необходимите витамини. Ние разработваме и произвеждаме продукти, съобразени с целите на клиента и използваните суровини и предлагаме консултация за постигане на оптимални резултати. 

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС
С НАШИЯТ БЛОГ ЕКИП
Ако имате запитване относно блога: