Кетоза при млечните крави и ролята на холина

Кетозата е метаболитно разстройство, което се проявява главно в периода на ранна лактация. В този период кравите изпитват отрицателен енергиен баланс, тъй като енергийният разход за производство на мляко е по-висок от енергийния прием чрез консумирания фураж. За да подпомогне производството на мляко, организмът мобилизира мазнини от телесните резерви. Ако черният дроб не може да се справи с увеличения товар мастни киселини, може да се стигне до неговото затлъстяване (мастен черен дроб) и кетоза. Холинът има ключова роля в превенцията на това състояние. 

 

Липиден метаболизъм при млечни крави в периода около отелване

В перода около отелване настъпва интензивна липидна мобилизация на мазнини от телесните резерви. Мастната тъкан е изградена от триглицериди, които се освобождават в кръвта под формата на свободни мастни киселини, наричани още неестерифицирани мастни киселини (NEFA). Те достигат до черния дроб, където могат да бъдат окислени и използвани за енергия или изнесени от черния дроб под формата на липопротеини с много ниска плътност (VLDL).

В периода около отелване концентрацията на NEFA в кръвта се увеличава 5- до 10 пъти (Grummer, 1993). Когато скоростта на абсорбция на мазнини от черния дроб е по-висока от скоростта на окисление и износ, може да се стигне до натрупване на мазнини в черния дроб и повишена концентрация на кетони в кръвта (кетоза). 

 

Кетоза

Кетозата се характеризира с повишена концентрация на кетонни тела в кръвта, урината и млякото и може да има клинично и субклинично представяне. 

Клиничната кетоза се проявява по-рядко от субклиничната и засяга отделни животни в стадото. Наблюдава се намаляване на приема на храна, загуба на тегло, спад на млечността, мирис на ацетон в дъха, депресия и понякога признаци на нервност. 

Субклиничната кетоза засяга често голяма част от стадото и се характеризира с по-ниска млечност, повишено съдържание на млечни мазнини (спрямо съдържанието на протеин) и намалена репродуктивна способност. 

В много ферми се лекува само клиничната форма, поради невъзможност за мониторинг на субклиничната. Проучванията в световен мащаб показват, че честотата на субклиничната кетоза е между 20-30% и води до значителни загуби за фермера – рязък спад в млечността, лош старт на лактацията и проблеми в заплождането. Храненето е ключът към предотвратяването на субклиничната кетоза и специална роля има холинът.

 

Ролята на холина

Холинът е компонент на фосфатидилхолин, който е необходим за синтеза на VLDL - липопротеин, който е отговорен за транспорта на мастни киселини от черния дроб.

Доказано е при много видове животни, използвайки голямо разнообразие от експериментални подходи, че скоростта на износ на VLDL е силно свързана със скоростта на синтез на фосфатидилхолин (Cole et al., 2012). Следователно, когато животните имат недостиг на холин, те са склонни да развият мастен черен дроб. През първата седмица на лактация, когато кравата претърпява отрицателен енергиен баланс, холиновите метаболити в плазмата са най-ниски (Artegoitia et al., 2014; Imhasly et al., 2015).

Тъй като разграждането на холинa в търбуха е високо при млечните крави, много малко достига до тънките черва за усвояване (Atkins et al., 1988; Sharma and Erdman, 1989). Този проблем може да бъде решен с доставката на протектиран холин. 

Ефектите от доставянето на протектиран холин не се ограничават само до подобреното здраве на черния дроб. Проучвания показват, че храненето на крави с протектиран холин по време на преходния период подобрява млечността, намалява метаболитните разстройства и има положителен вътреутробен ефект върху телето.

 

Холин с прецизно освобождаване ReaShure®-XC

 

 

Продуктът ReaShure®-XC Precision Release Choline на фирма Balchem съдържа 60% холин хлорид и е създаден чрез уникална технология за капсулиране с цел възможно най-висока стабилност на фуража, оптимална протекция в търбуха и по-голяма наличност на холин в червата в сравнение с конкурентни продукти.

ReaShure®-XC носи ползи през целия живот на животното:

  • Подпомага метаболизма на мазнините и здравето на черния дроб;
  • Подпомага производството на мляко (2,10 кг повече мляко на ден или 640,50 кг повече мляко за 305-дневния период на лактация);
  • Намалява метаболитните разстройства, включително кетоза, дислокация на сирищника, мастит и субклинична млечна треска;
  • Има положителен вътреутробен ефект върху телето, което води до по-добро здраве и растеж след отелване;

Криста ЕООД е официален представител на Balchem за българския пазар и предлага специализирани продукти за преживни животни, както и консултация за постигане на оптимални резултати. За повече информация, моля свържете се с наш експерт по хранене на преживни.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС
С НАШИЯТ БЛОГ ЕКИП
Ако имате запитване относно блога: