Може ли насекомите да заместят традиционните източници на протеини и мазнини във фуража?

Очакваното нарастване на глобалното население до 10 милиарда до 2050 г. е свързано със значително увеличение на търсенето на протеини от растителен и животински произход. Соевият шрот и рибното брашно са основен компонент на фуражите за птици, свине и риба, а ограниченото им предлагане и засилено търсене води до сериозно поскъпване. 

Използването на алтернативни източници на протеини може да забави изчерпването на природни ресурси до степен да стане възможно възстановяването им в рамките на естествените механизми и природни цикли. 

Насекомите като алтернативен източник на протеини и мазнини

Насекомите са част от естествената храна на повечето животни. Те имат високо съдържание на протеини и мазнини и носят ползи за здравето на риби, птици, домашни любимци и други животни. Освен това те се нуждаят от съвсем малко ресурси, за да рециклират огромно количество хранителни отпадъци.

Черната муха войник (Black Soldier Fly / Hermetia illucens) привлича вниманието на експертите като надежден източник на животински протеини, мазнини и други полезни хранителни вещества. Почти всяка една част от жизнения цикъл на черната муха е в състояние да бъде усвоена при производството на фуражи, тъй като съдържа достатъчно висококачествен протеин.

На територята на Европа, включително в България, вече се отглеждат черни мухи войник с цел преработка във фуражни добавки, включващи протеиново брашно, мазнина и цели ларви. 

Използване на фуражни добавки от насекоми в Европа

Европейското законодателсто вече позволява използването на протеини и мазнини от насекоми като добавка към храната на домашни любимци, риби, свине и птици. В някои европейски страни е позволено и използването на живи или цели изсушени или замразени ларви. 

 

Таблица 1: Европейско законодателство относно използването на фуражни добавки от насекоми (август 2021)
*одобрено в някои европейски държави

 

Потенциал за използване на фуражни добавки от насекоми в различните сектори

Понастоящем храната за домашни любимци е най-големият пазар за протеини от насекоми, следван от пазара за аквакултури. За момента търсенето на протеин от насекоми изглежда по-голямо от предлагането му. Анализ на Рабобанк стига до заключение, че годишните производствени обеми може да се увеличат до половин милион тона до 2030 г. при последователен спад на цените, като ключови сектори ще бъдат храна за домашни любимци, аквакултури и птицевъдство. 

Няколко фактора водят до ръст в използването на протеини от насекоми в храната за домашни любимци. Собствениците на котки и кучета проявяват засилен интерес и са готови да платят по-висока цена за по-натурална храна за техните домашни любимци, като все повече потребители отдават и голямо значение на устойчивото и екологично производство. Освен това насекомите имат хипоалергенни характеристики, което е особено важно при котки и кучета с чувствителност и алергии.

Към момента храната за риби е съставена основно от соя и малки рибки, чиито цени постоянно варират в зависимост от климатичните условия, обема на производство и търсене. В последните години цената им е нараснала многократно, което съответно се отразява и на крайната цена на рибата за потребителите. Преработените протеини от ларвите на черната муха войник биха държали сравнително стабилна цена, а при голямо производство е възможно да бъдат дори по-евтина алтернатива, тъй като единствено зависят от количеството органични отпадъци, което с годините се увеличава.

В птицевъдството също се очаква ръст в използването на насекоми като естествен източник на протеини и мазнини. Това важи особено при засилен интерес (предимно в Западна Европа) към органично производство на яйца, птиче и патешко месо.

В свиневъдството интересът е насочен предимно към добавката на мазнина от насекоми към дажбата на прасенца. Мазнината от насекоми съдържа висок процент лауринова киселина, известна със своите антимикробни свойства. Няколко изследвания стигат до заключение, че мазнината от ларви на черна муха войник е обещаваща, високоенергийна хранителна съставка, която може да подобри приема на фураж при прасенца след отбиване и да повлияе положително върху техния растеж.

Обобщение

В близкото бъдеще се очаква разходите за традиционните протеинови източници като соев шрот и рибно брашно да нарастват, а тяхната наличност да намалява. Използването на продукти от насекоми може да помогне за справянето с този проблем. Високото им съдържание на протеини и мазнини, както и стремежът към по-ефективно използване на природните ресурси са фактори, които водят до все по-голям интерес към тези алтернативни източници и по-широко приложение в практиката. 

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС
С НАШИЯТ БЛОГ ЕКИП
Ако имате запитване относно блога: