Обогатяване на яйца – възможности и ползи

 

Яйцата представляват един от най-достъпните източници на важни хранителни вещества като протеини, витамини, минерали и мазнини. В миналото имаше спорове, дали яйцата са здравословни или не, особено що се отнася до холестерола. Експертите днес са съгласни, че консумирани с мярка, яйцата са много полезни и не трябва да отсъстват от една балансирана диета.

Яйцата имат редица ползи за здравето

Силни мускули: Протеинът в яйцата помага за поддържането и възстановяването на тъканите на тялото, включително мускулните.

Здрав мозък: Яйцата съдържат витамини и минерали, необходими на мозъка и нервната система, за да функционират ефективно. 

Енергия: Яйцата съдържат всички хранителни вещества, от които тялото се нуждае, за да произвежда енергия.

Здрава имунна система: Витамин А, витамин В-12, витамин D3 и селен в яйцата са ключови за поддържането на имунната система здрава.

По-нисък риск от сърдечни заболявания: Холинът в яйцата играе важна роля за разграждането на аминокиселината хомоцистеин, което може да намали риска от сърдечни заболявания.

Здравословна бременност: Яйцата съдържат фолиева киселина, която може да помогне за предотвратяване на вродени увреждания, като Спина бифида.

Здрави очи: Лутеинът и зеаксантинът в яйцата помагат за предотвратяване на макулна дегенерация, водеща причина за слепота, свързана с възрастта. Редица витамини в яйцата също спомагат доброто зрение.

Здрава кожа: Някои витамини и минерали в яйцата подпомагат здравето на кожата и предотвратяват разграждането на телесните тъкани. Силната имунна система също помага на човек да изглежда и да се чувства добре.

Добра фигура: Протеинът в яйцата може да помогне на хората да се чувстват заситени за по-дълго време и така да намали общия прием на калории.

 

Съставът на яйцето може да бъде подобрен чрез модификация на диетата на кокошката, което го прави интересно средство за доставка на важни хранителни вещества на потребителя. Широкият интерес към развитието на функционални храни в последните години доведе до редица изследвания на възможностите за обогатяване на яйца.

Обогатяване с омега-3 полиненаситени мастни киселини и витамин Е

Ползите от омега-3 мастни киселини за здравето на сърцето са добре известни. Те имат благоприятен ефект при профилактика на сърдечно-съдови заболявания, хипертония, както и други хронични разстройства.

Омега-3 мастни киселини са есенциални (незаменими) – те не могат да се синтезират от тялото и трябва да се набавят чрез храната. Най-често се срещат в мазната риба. Проучвания показват, че обогатените с омега-3 яйца могат да бъдат добра алтернатива за хора, които не консумират често риба (Moran et al. 2019, Shahida et al, 2017).

Има три основни източника на омега-3 мастни киселини за кокошки носачки: 1) рибено масло, 2) ленено семе или просо (растителни източници, богати главно на линоленова киселина), както и 3) морски водорасли. Последните са най-ефективният начин за обогатяване на яйца с омега-3 мастни киселини (главно докозахексаенова киселина DHA) – тяхното съдържание на полиненаситени мастни киселини е по-стабилно, отколкото в рибеното масло и в по-активна форма, отколкото в растителните масла (Whitehead, XIII European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products). Резултатите от наскоро публикувано проучване предполагат също, че маслото от морски водорасли е по-подходящо за обогатяване на яйца с DHA поради по-добрите вкусови качества на произведените яйца (Jia Feng et al, 2020).

Обогатяването на яйцата с омега-3 мастни киселини може да доведе до висока степен на окисляване – явление, което се контролира чрез наличието на антиоксиданти, като алфа-токоферол (форма на витамин Е, която се усвоява и акумулира в човешкото тяло най-лесно и бързо от всички форми на витамин Е).
Натрупването на α-токоферол (α-Toc) в яйцето е изследвано в проучване, при което се добавя 200 mg/kg от α-токоферил ацетат (α-TA) към дажбата. Също така се наблюдава дали включването на мазнини с различен състав на мастни киселини (ленено олио или слънчогледово олио) влияе на натрупването. Резултатите показват, че при добавката на  200 mg/kg към дажбата на кокошката, са необходими минимум 3 седмици за постигане на стабилно съдържание на α-Toc в яйцето. Употребата на мазнини с различни нива на ненаситеност не влияе на начина, по който α-Toc се натрупва в яйцата (Galobart et al, 2002).

 

Обогатяване с витамин D

Витамин D има благоприятен ефект върху почти всички органи в човешкото тяло. Изследвания показват, че освен за здрави кости и силни мускули, той също така играе важна роля в изграждането на имунитета.

Човешкият организъм се нуждае от слънчева светлина, за да синтезира витамин D. Поради тази причина при много хора се наблюдава дефицит през зимата. Консумацията на обогатени с витамин D яйца е практичен начин за компенсиране на неговия недостиг през месеците с малко слънчева светлина.  

Яйчният жълтък е естествен източник както на D3, така и на 25-OH-D3 (основен метаболит на витамин D, който се отличава с 5 пъти по-висока биологична активност). Интересно е, че яйцата съдържат по-високи нива на 25-OH-D3 от всяка друга храна на животинска основа, като риба и месо.

Обогатяването може да се постигне сравнително бързо, като натрупването на общия витамин D достига плато на третата седмица. В зависимост от използваните хранителни концентрации, могат да се произвеждат яйца, съдържащи между 100 и 500 IU витамин D, което дава възможност за задоволяване на различни дневни нужди при деца и възрастни (Browning and Cowieson, 2013). 

 

Обогатяване с водоразтворими витамини

Освен с мастноразтворими, яйцата могат да бъдат обогатени и с водоразтворими витамини. Обикновено те съдържат добри нива на някои от тях. Изследвания показват, че витамините от група B имат различен потенциал на натрупване.

Яйцата могат да бъдат отличен източник на витамин B12, B1, пантотенова киселина и фолиева киселина и много добрър източник на витамин B2 (Johnson and Korver, 2008).

 

Обогатяване със селен

Селенът е необходим на човека в минимални количества, но играе ключова роля при важни процеси в организма като метаболизма и функцията на щитовидната жлеза. Препоръчителният дневен прием при възрастни е 55 μg.

Тъй като съдържанието на селен в растителната храна зависи от неговата наличност в почвата, нивото на този елемент в храната варира в различните региони и на места се наблюдава дефицит. Яйцата, обогатени със селен, са практичен и ефективен начин за доставяне на този микроелемент на хората (Bennett and Cheng, 2010).

Има две основни форми на селен във фуражите: неорганичен селен (под формата на селенити и селенати) и органичен селен (селенометионин SeMet). Селенизирaните дрожди, където селенът се усвоява по време на контролиран процес на ферментация, са най-биодостъпният източник на органичен селен.

 

Оцветяване на жълтъка

Наличието на каротеноиди в диетата на кокошките е задължително, ако искаме да избегнем риска от промяна на цвета на жълтъка, да повишим хомогенността на цвета и привлекателността на яйцата.

Допълването на естествено присъстващи в жълтъка каротеноиди с червен и жълт CAROPHYLL осигурява точните нива за създаване на желания златист оттенък. Добавянето на CAROPHYLL към дажбата на кокошките позволява прецизно пигментиране и се отличава с висока стабилност и смесяемост. Той също така повишава антиоксидативния статус на яйцето, като по този начин помага да се запази свежестта му.

 

Заключение

Сред продуктите, доставящи важни хранителни вещества на организма, яйцето има специално място като богат и балансиран източник на аминокиселини, мастни киселини и редица витамини и минерали. То също така лесно може да се превърне във функционална храна с добавена стойност за потрeбителя. 

Разкритията за благотворния ефект на полиненаситените мастни киселини върху човешкото здраве доведе до разработването на ефективни начини за подобряване на съдържанието на омега-3 мастни киселини в яйцето. Обогатяването с определени витамини и селен също показва добри резултати и намира все по-често приложение в практиката.

 

КРИСТА EООД е водещ производител на премикси и допълващи фуражи на българския пазар и предлага богата гама от продукти и решения в областта на храненето на птици. За повече информация, моля свържете се с нашия екип.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС
С НАШИЯТ БЛОГ ЕКИП
Ако имате запитване относно блога: