Ползите от ниацина за млечните крави

Ниацинът, също известен като витамин B3, има ключова роля в енергийния метаболизъм на организма, като помага за превръщането на фуражите в енергия. Като водоразтворим витамин, ниацинът не може да се съхранява в тялото, така че той трябва да се осигурява ежедневно. 

При млечните говеда ниацинът се включва в дажбата, за да помогне за намаляване на въздействието на топлинния стрес и за смекчаване на кетозата при затлъстели и проблемни крави.

Топлинният стрес влияе негативно върху производството на мляко и репродуктивността на кравите

Известно е, че топлинният стрес намалява приема на сухо вещество и ефективността на храненето. Той също е свързан с по-висока честота на инфекциозни заболявания като мастит поради понижен имунен отговор. Топлинният стрес засяга всяка част от репродуктивния цикъл на кравата, в следствие на което по-малко крави забременяват след осеменяване. 

В много ферми управлението на топлинния стрес се извършва главно чрез механично охлаждане с вентилатори, пръскачки и други подобрения на естествената вентилация в помещението. Има обаче и начини да се помогне на животното да се справи по-добре с топлинния стрес чрез храненето.

Ниацинът намалява топлинния стрес

Ниацинът води до вазодилатация, което означава, че кръвоносните съдове се разширяват и носят повече кръв до повърхността на кожата. По този начин животното губи телесна топлина и поддържа нормална телесна температура. При говедата вазодилатацията е придружена от повишена скорост на изпотяване, което спомага за охлаждането на тялото. 

Ниацинът защитава от развитието на тежка кетоза

Ниацинът е също широко признат като мощен антилиполитичен агент, който може да предпази сухостойните крави от развитието на тежка кетоза след отелване.

В перода около отелване настъпва интензивна мобилизация на мазнини от телесните резерви и скок на нивата на неестерифицирани мастни киселини (NEFA) в кръвта. Това носи риск от натрупване на мазнини в черния дроб и повишена концентрация на кетони в кръвта (кетоза).

Ниацинът действа върху мастните клетки, като намалява мобилизирането на липиди, което води до по-ниски нива на NEFA в кръвта. Ниацинът се препоръчва за употреба в периода преди отелване, тъй като след отелване кравата се нуждае от NEFA и кетони като основни енергийни източници за лактация. Без мобилизирането на NEFA в периода на ранна лактация, кравите ще бъдат още по-зависими от глюкозата, за да отговорят на своите енергийни нужди и млечното производство ще пострада.

Протектираният в търбуха ниацин е най-ефективният начин за осигуряване на метаболитно активен ниацин, който помага на кравите за по-добро справяне с топлинния стрес и ги защитава от развитие на тежка кетоза. 

Криста ЕООД предлага широка гама от продукти и решения за хранене на преживни. За повече информация – моля свържете се с нашия екип.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС
С НАШИЯТ БЛОГ ЕКИП
Ако имате запитване относно блога: