Стратегии на хранене през дълъг сухостоен период

Има много ситуации, при които удължаването на сухостойния период на кравата носи ползи. Тази стратегия обаче крие риск от натрупване на прекомерно телесно тегло, което може да причини сериозни проблеми през следващата лактация. Затлъстелите крави са по-склонни към кетоза, изместен сирищник и задържане на плацентата при отелване. Експерти препоръчват две хранителни стратегии, които помагат за справянето с този проблем.

 

Стратегия 1: Стимулиране на засилено преработване на мастни киселини

Високопродуктивните крави се нуждаят от помощ, за да използват по-добре своите ценни мастни резерви, превръщайки ги в енергия за производство на мляко. Холинът е единственото известно вещество, което улеснява този процес. 

Холинът играе ключова роля при транспортирането на мобилизираните телесни мазнини през черния дроб и до млечната жлеза, където те се използват като източник на енергия за производство на мляко и млечни мазнини. Храненето с ReaShure® Precision Release Choline по време на преходния период не само подпомага млечните крави да управляват ресурсите си от мазнини, то може да помогне за осигуряването на по-плавен преход от сухостоен период към лактация, като поддържа здравето и ефективността на черния дроб.

Безпроблемният преходен период носи следните ползи:

  • По-малко метаболитни разстройства - Холинът подпомага здравето и функциите на черния дроб, което осигурява по-плавен и здравословен старт на лактационния период. Намаляването на проблемите в преходния период води до намаляване на разходите за лечение и по-ниска смъртност.
  • По-висок пик на млечната продуктивност - Изследване на Университета във Флорида показва, че кравите, хранени с ReaShure в преходния период, достигат по-висок пик на млечност и произвеждат средно 2,10 литра повече мляко на ден през 40-седмичния период на наблюдение. Пренесен върху 305-дневния период на лактация, резултатът означава около 640,5 литра допълнително мляко на крава годишно (Zenobi et al., 2018,  J. Dairy Sci.).
  • По-добър растеж и по-ниска смъртност при телетата – Ново изследване на Университета във Флорида демонстрира също връзка между пренаталната добавка на холин и развитието на телетата. Храненето на кравата в късна бременност с ReaShure има положителен ефект върху растежа и оцеляването на новородените женски телета през първите четири седмици от живота. Този ефект е подсилен, когато телетата получават също коластра от крави, хранени с ReaShure.

 

Стратегия 2: Възпрепятстване на мобилизацията на мазнини

При силно затлъстели или проблемни крави може да се наложи понижаване на нивата на свободни мастни киселини (NEFA) в кръвта преди отелването чрез намаляване на количеството мазнини, мобилизирани от телесните депа. 

Ниацинът е широко признат като мощен антилиполитичен агент, способен да ограничи повишаването на нивата на NEFA в кръвта в периода преди отелване. Ниацинът влияе на мастните клетки, като намалява количеството мобилизирани липиди, което води до по-ниски нива на свободни мастни киселини в кръвта. 

Обикновено не се препоръчва ниацинът да се използва след отелване, тъй като кравата се нуждае от мастни киселини и кетони, за да си осигури енергия за лактацията. Ако обаче кетозата продължи дълго след отелването, добавката на ниацин към дажбата може да помогне за справяне с този проблем. 

Ограничената мобилизация на телесни мазнини при затлъстели крави носи следните ползи:

Намален риск от кетоза и свързани с нея метаболитни нарушения - Изследвания в Университета на Уисконсин показват значителен спад на NEFA в кръвта, когато NiaShure® Precision Release Niacin е добавен към дажбата на лактиращи крави (Yuan et al., 2012). Понижаването на нивата на мастни киселини в кръвта може да намали риска от кетоза и свързаните с нея метаболитни нарушения.

Обобщение

Дългите сухостойни периоди могат, ако не се управляват внимателно, да доведат до повишена честота на метаболитни заболявания след отелването, коeто може да повлияе неблагоприятно на резултатите в периода на лактация. Внимателното контролиране на приема на енергия в продължителния сухостоен период може да минимизира тези проблеми. 

Храненето на кравите с ReaShure® по време на късна бременност и ранна лактация води до повишено производство на мляко през целия период на лактация, намалява метаболитните нарушения и чрез вътреутробното програмиране подобрява здравето и бъдещата продуктивност на телетата. При затлъстели крави, добавката на NiaShure® към дажбата преди отелване подпомага контрола върху мобилизацията на свободни мастни киселини (NEFA) и намалява риска от усложнения, свързани с кетозата. 

 

Фирма Криста предлага продукти и решения за нуждите на животните в различни етапи от тяхното развитие. За повече информация и консултация - моля, свържете се с наш експерт по преживни. 

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС
С НАШИЯТ БЛОГ ЕКИП
Ако имате запитване относно блога: