Топлинен стрес при прасетата: факти, рискове и стратегии за справяне

Прасетата са по-чувствителни към топлинния стрес от другите селскостопански животни. Това се дължи на факта, че те нямат потни жлези, имат относително малки бели дробове в сравнение с размера на тялото и дебел подкожен слой мастна тъкан. Съвременните високопродуктивни свине генерират повече ендогенна топлина, което ги прави още по-уязвими към топлинния стрес.

Температурите, при които топлинният стрес започва да влияе върху продуктивността на прасетата зависи от възрастта, размера и репродуктивния статус, но също така и от влажността, вентилацията и други фактори на околната среда. Таблица 1 показва приблизителната температура, при която може да се наблюдава намаляване на производителността. При едрите животни негативните ефекти се наблюдават дори при умерено надвишаване на посочените стойности.

Таблица 1

 

Последици от топлинния стрес за производството

1. Топлинният стрес може да наруши сериозно жизненоважни физиологични функции

Подложени на топлинен стрес, животните пренасочват кръвния си поток към кожата с цел терморегулация. В следствие на това стомашно-чревните кръвоносни съдове се свиват, за да поддържат кръвното налягане. Намаленият поток кръв, циркулираща в стомашно-чревната система, води до намалена абсорбция и ограничено снабдяване на чревните клетки с хранителни вещества и кислород. Това може да увреди защитната функция на чревната лигавица (leaky gut) и да увеличи риска от инфекции. 

Ако топлинният стрес продължи, повишената честота на дишане може да доведе до респираторна алкалоза, която е смъртоносна, ако не се реагира. Прасетата също започват да пият прекомерно, което води до загуба на електролити чрез урината, което може да доведе до диария и допълнително влошаване на ситуацията.

 

2. Топлинният стрес може да намали сериозно производителността

Топлинният стрес при свинете майки може да доведе до намален прием на фураж, намалена плодовитост и намалено производство на мляко. Спадът на производството на мляко всъщност е по-голямо, отколкото би могло да се очаква само от намаляването на приема на фураж. Допълнителният ефект се обяснява с увеличения приток на кръв към кожата, оставяйки по-малко кръв за подпомагане на процесите в млечните жлези, водещи до намалено производство на мляко. Това на свой ред може да наруши растежа на прасенцата.

 

3. Топлинният стрес може да има генетично въздействие върху потомството

Топлинният стрес, особено през първата половина на бременността, може да има епигенетично въздействие върху потомството. Прасенцата, изложени на вътреутробен топлинен стрес, се раждат с повишена температура на вътрешността на тялото, което ги прави изключително чувствителни към топлинен стрес през живота им. Доказано е също така, че с времето тези прасета натрупват повече мастна тъкан за сметка на постно месо.

 

4. Топлинният стрес може да повлияе негативно върху качество на месото

Топлинният стрес засяга метаболитните процеси. Намаленият прием на фураж води до мобилизация на телесните резерви като енергиен източник, като това намалява основно мускулната, а не мастната тъкан. 

 

Стратегии за контрол

1. Обурудване на помещенията

Най-ефективният начин да се помогне на прасетата да се справят с топлинния стрес е да се адаптира околната среда, като се осигурят сянка, климатизирани къщи, вентилатори и пръскачки.


2. Чиста питейна вода

Животните пият приблизително два пъти повече, отколкото ядат и когато се чувстват зле, спират да ядат, преди да спрат да пият. Осигуряването на чиста и хладка питейна вода по всяко време помага много. Препоръчителни дневни количества са 6-12 л при прасета за угояване и 35-40 л при бременни и лактиращи свине.
Високите температури увеличават скоростта на растеж на нежеланите бактерии и други микроорганизми, затова трябва да се обърне специално внимание на качеството на водата. Доказано е, че органичните киселини потискат развитието на вредни бактерии. Електролити могат да се доставят и през водата, ако е необходимо.


3. Време на хранене

Препоръчително е да се избягва храненето през най-горещия период от деня, тъй като животните са по-склонни да консумират фураж, когато е по-хладно. Малки и чести хранения, предимно рано сутрин и късно вечер, стимулират приема на фураж. 


4. Състав на фуража

Експертите препоръчват увеличение на съдържанието на мазнини, намаляване на суровите протеини и особено внимание върху качеството на фибрите в дажбата. Метаболизмът на мазнините генерира по-малко ендогенна топлина, отколкото ферментацията на протеини и фибри в дебелото черво. Трябва да се избягват излишни протеини, за да се намали метаболитното производство на топлина, но е важно да се обърнете внимание върху аминокиселинния профил и съдържание, за да се задоволят хранителните нужди на животното.


5. Фуражни добавки

Топлинният стрес може да доведе до нарушена интестинална функция, което увеличава риска от навлизане на антигени в тялото и причиняване на възпалителни реакции и инфекции. За да се подпомогне здравето и функцията на червата, може да се включат фуражни добавки като източници на мастни киселини, антиоксиданти като витамин Е и витамин С, селен, бетаин и живи дрожди. Органичният цинк също доказано попдпомага защитната функция на чревната лигавица и може да предотврати пропускането на патогени (leaky gut). Добавката на електролити в периоди на топлинен стрес може да коригира електролитния дисбаланс.

 

КРИСТА EООД е водещ производител на премикси и допълващи фуражи на българския пазар и предлага богата гама от продукти и решения в областта на храненето на прасета.
За повече информация – моля свържете се с нашия екип.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС
С НАШИЯТ БЛОГ ЕКИП
Ако имате запитване относно блога: