Хранене на крави в ранна лактация

08-12-2021

Периодът на ранна лактация обхваща обикновено първите 100 дни след отелване. В тази фаза кравите достигат пика на млечна продуктивност, приемът на сухо вещество е по-нисък от нуждите им и животните губят тегло. 

Храненето в този период е ключов фактор за постигане на максимална продуктивност и изисква специфична стратегия. Обособяването на високопродуктивните крави в отделна група позволява напасването на подхода и дажбата според нуждите на животните и подобрява ефективността.

Прием на фураж 

В периода на ранна лактация нуждите от енергия и протеин за производство на мляко надвишават тези, които могат да бъдат доставени с храната. За да компенсира нужната енергия, кравата мобилизира телесни резерви, което води до загуба не тегло. За разлика от енергията, протеина може да бъде доставен само и единствено чрез храната. 

Приемът на фураж е ключов фактор за постигане на висок млеконадой, затова кравите трябва да бъдат стимулирани да увеличат максимално консумацията по време на ранна лактация. Всеки допълнителен консумиран кг сухо вещество може да донесе 2-2,4 кг повече мляко. 

Фактори, които спомагат добрия прием на фураж:

  • Високо качество на фуражите;
  • Постоянен достъп до храна (особено след доене) и достатъчно място при хранене (поне 60 см на крава);
  • По-често и редовно хранене за стабилизиране на pH в търбуха;
  • Добре нарязана храна (около 2 см) за ограничаване на сортирането;
  • Избягване на резки промени в дажбата и постепенно увеличаване на количеството концентрати;
  • И не на последно място, неограничен достъп до прясна вода. 

 

Състав на дажбата 

Дажбите за лактиращи крави обикновено се формулират въз основа на нуждите от протеин (аминокиселини) и енергия (например NEL – нетна енергия за лактация). За да се постигне обаче максимална продуктивност, при балансиране трябва да се вземе предвид и нуждата от ефективни влакнини (peNDF), неструктурни въглехидрати (NSF), неразградим в търбуха протеин (RUP) и разтворим протеин (SP). 

Особено важно в периода на ранна лактация е осигуряването на допълнителни източници на неразградим в търбуха протеин (RUP) за задоволяване на нуждите от аминокиселини.

Традиционните фуражни източници на аминокиселини са силно разградими от микробите в търбуха, което ги прави по-малко достъпни за усвояване. Доставянето на метионин и лизин в протектирана форма е от съществено значение, за да се гарантира, че достигат до тънките черва за усвояване. Протектираните форми на лизин и метионин осигуряват хранителните вещества по-ефикасно и постоянно от други фуражни съставки, като например соевия шрот, и то в точното количество, от което кравата се нуждае. Така не се стига до прехранване с протеини и се освобождава място в дажбата, което може да бъде използвано за доставка на други хранителни вещества, като енергия и влакнини.

Криста ЕООД предлага широка гама от продукти за преживни животни, както и консултация за постигане на оптимални резултати. За повече информация, моля свържете се с наш експерт по хранене на преживни.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС
С НАШИЯТ БЛОГ ЕКИП
Ако имате запитване относно блога: