Цинков оксид при отбиване на прасенца - какво се променя през 2022 г.?

Цинкът е един от най-важните микроелементи, необходим за здравето и растежа на животните. Цинковият оксид (ZnO) се използва традиционно като фуражна добавка в премикси и допълващи фуражи за прасенца. Освен това цинковият оксид се прилага като ветеринарно-медицински продукт в периода около отбиване за превенция и лечение на стомашно-чревни разстройства.

Въпреки своите предимства, използането на цинков оксид носи рискове за живота и здравето на хора и животни поради вредното натрупване на тежки метали в околната среда и потенциала за развитие на антимикробна резистентност. 

През 2016 г. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) стигна до заключение, че рисковете за околната среда от цинковия оксид надвишават ползите за животните. В резултат на това през 2017 г. Европейската комисия взе решение да забрани използването на цинков оксид като ветеринарно-медицински продукт за перорално приложение при прасета и даде на държавите членки срок до юни 2022 г. да прекратят всякаква употреба. Това прави все по-належащ въпроса за алтернативите, които ще помогнат на фермерите да се справят с предизвикателствата в периода около отбиването. 

Постигането на желаното ниво ефективност без добавяне на цинков оксид изисква комбинация от действия, включващи мерки за биосигурност, благоприятна среда на отглеждане, правилен мениджмънт и хранене. 

Доброто здравословно състояние на свинете майки и на прасенцата има ключова роля. Когато здравите прасенца се отбият в чиста заобикаляща среда с нисък риск от заболявания, диарията може да бъде минимизирана. Достъпът до прясна питейна вода (pH<5) и поддържане на постоянна / плавно променяща се температура в помещението също играят важна роля за доброто състояние на животните.

Увеличаването на възрастта за отбиване може да бъде от полза, за да се гарантира, че животните имат добър прием на фураж и са добре подготвени за фазата на растеж.

Липсата на възможност за приложение на цинков оксид с превантивна и лечебна цел в периода на отбиване може да бъде компенсирана с правилно хранене, като най-добрата стратегия е индивидуалният подход, съобразен с конкретната ситуация във фермата и фазата на развитие на прасенцата:

1. Фаза на бозаене: Подпомагане на имунната система и стимулиране на приема на фураж в периода на бозаене

По-големият брой прасенцата в едно прасило и по-ранното отбиване затрудняват развитието на имунната система на животните. Активният имунен отговор обикновенно не е напълно развит до 8-та седмица, което прави прасенцата особено уязвими в тази критична фаза. 

Целта е бозаещите прасенца да бъдат подготвени възможно най-бързо за периода след отбиване и прехода към твърда храна. Комбинацията от млекозаместител и фураж за бозаещи прасенца с висока смилаемост преди отбиване подпомага развитето на чревната функция и стимулира изграждането на активен имунен отговор. Възможна е и добавката на специални продукти за стимулиране на приема на храна и вода.

2. Преходна фаза около отбиване: Подпомагане на чревната функция и задържане на висок прием на фураж

В преходния период е важно да се задържи висок прием чрез оптимизиране на състава на фуража. Стратегията може да включва различни подходи:

  • Намаляване на суровия протеин в дажбата, за да се намали ферментацията и образуването на токсични субстанции;
  • Включване на преработени зърнени култури за оптимизиране на смилаемостта на скорбялата и регулиране на скоростта на преминаване в червата (напр. ечемик, пшеница, царевица);
  • Включване на функционални добавки за подпомагане на чревната флора и защита от бактерии като Е. coli и S. suis – органични киселини (напр. бензоена, бутирова), средноверижни мастни киселини, пробиотици (Cylactin) и други в зависимост от проблема;
  • Добавка на органичен цинк за подпомагане на защитната функция на чревната лигавица и предотвратяване на пропускането на патогени (leaky gut);
  • Намаляване на буферния капацитет на фуража и използване на макроелементи с висока усвояемост.

3. Стартерна фаза след отбиване: Подпомагане на ефективността на храносмилането и растежа

След укрепване на чревната функция в преходния период целта е да се подпомогне растежа чрез ефективна диета в стартерната фаза. Особено внимание трябва да се обърне на нивата на протеин и аминокиселинния баланс, като в периода след отбиване може постепенно да се включи соев шрот в дажбата. 

Витамините подпомагат имунитета във всички фази на развитие и са особено необходими на младите животни за справяне със стресови ситуации и бързо възстановяване. Особено важна роля за подобряването на естествената защита имат мастноразтворимите витамини E, A, D3 и особено 25-OH D3, както и водоразтворимият витамин C. Постигането на оптимум при добавката на витамини означава постигане и поддържане на точния баланс за конкретната ситуация.  

Заключение

В периода на отбиване чревната функция и имунната система на прасенцата не са напълно развити, което ги прави особено уязвими към болести и стомашно-чревни разстройства. Забраната за използването на ветеринарномедицински продукти с цинков оксид в Европа след юни 2022 г., може да се разглежда като шанс за подобрения в отглеждането на прасенца.

Стимулирането на чревното здраве и развитие чрез правилно хранене помага на младите животни да се справят с предизвикателствата в критичния период след отбиване и ги подготвя оптимално за следващата фаза на развитие.

КРИСТА EООД е водещ производител на премикси и допълващи фуражи на българския пазар и предлага богата гама от продукти и решения в областта на храненето на прасета. Портфолиото включва висококачествени млекозаместители, престартери, бустери, стартерни фуражи и концентрати, които са прецизно формулирани за оптимално здраве и висока продуктивност.

Нашите партньори Denkavit и DSM имат дългогодишен опит и широка експертиза в храненето на бозаещи и подрастващи животни и предлагат индивидуални решения, съобразени с нуждите на клиента.

За повече информация – моля свържете се с нашия екип.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС
С НАШИЯТ БЛОГ ЕКИП
Ако имате запитване относно блога: