Ефективно угояване на телета

Успехът на бизнеса за угояване на телета зависи до голяма степен от правилното хранене, което позволява ефективно наддаване на тегло и производство на висококачествено говеждо месо. Храненето играе важна роля във всяка фаза от развитието – от отелването до финалния етап на угояване. 

 

Оптимален старт и хранене през първите седмици след отелване

Правилният мениджмънт и хранене на кравата за репродукция играе ключова роля за добрия старт на телето. Точният баланс при доставката на енергия и протеин, както и на ключови витамини и минерали, особено през последните 100 дни преди отелване, са решаващи за неговото здраве и развитие. 

Първият източник на хранителни вещества за новородените телета е коластрата. Нейният състав отговаря идеално на нуждите на младите животни и спомага за изграждането на имунитет. 

Захранването със стартер възможно най-рано в комбинация с млякото влияе положително върху развитието на търбуха и растежа на телето. Качествено сено или чиста ечемична или пшенична слама през първите седмици от живота подпомага развитието на мускулите на търбуха, без това да има отрицателно въздействие върху образуването на папили.

 

Намаляване на риска от здравословни проблеми чрез правилно хранене

Ефективното наддаване на тегло е възможно само при добро здравословно състояние на животните. Особено внимание трябва да се обърне върху риска от ацидоза, който може да се ограничи чрез правилно хранене и мениджмънт. 

Ацидозата в търбуха може да бъде причинена от:

 • Прекалено дребно нарязан фураж
 • Липса на груби фибри в дажбата
 • Прекалено високи нива на бързо смилаеми въглехидрати в дажбата
 • Нарушаване на микрофлората на търбуха
 • Висока влажност на дажбата
 • Нискокачествен фураж с висока киселинност

Микотоксините във фуража също крият сериозен риск за здравето и производителността на животните. Няколко вида гъбни фитопатогени от род Fusarium са често срещани при зърнените култури, които оцеляват и през зимата и са много опасни за говедата. Контролът на качеството на фуража и навременните мерки, като добавка на ефективен токсинбайндер, може да намали риска от микотоксикоза. 

 

Хранене в зависимост от породата 

Храненето с цел угояване трябва да бъде съобразено с породата и полът на животното, тъй като има разлика във времето и начина, по който се развиват телесните тъкани. Породите, които съзряват рано като Холщайн, Симентал и Ангус са склонни към по-ранно развитие на мастна тъкан. Затова при тях е нужен повече протеин за развитие на мускулна маса. Това важи и при угояване на женски телета. Породите Лимузин и Шароле са по-склонни към развитие на мускулна маса, затова се нуждаят от повече енергия в дажбата, за да се стимулира натрупването на мазнини. Същото се отнася и за породите със силно изразена мускулатура като Блонд д`Акитен и Пиемонт, където енергийната стойност на дажбата трябва да бъде най-висока.

 

Ефективен прираст в периода на угояване

При интензивното угояване нуждата от суров протеин е по-голяма поради по-високия прираст, което го прави един от най-скъпите компоненти в дажбата. Нивото на суров протеин силно варира в зависимост от използаните суровини и е недостатъчно в дажбите, съдържащи царевичен силаж или сухо сено. Недостигът на суров протеин може да се компенсира чрез използването на източници на разградим в търбуха протеин (RDP). 

NitroShure™ Precision Release Nitrogen е източник на небелтъчен азот (NPN) с контролирано освобождаване. Благодарение на специалната технология за капсулиране, азотът се освобождава точно във времето, когато микробите в търбуха се нуждаят от него, което води до максимално натрупване на микробиален протеин.

Храненето с NitroShure носи следните ползи:

 • Повишен добив на микробиален протеин
 • Подобрена усвояемост на сухото вещество 
 • Повече гъвкавост при постигане на хранителната стойност на дажбата
 • По-ниски разходи чрез замяна на скъпи протеинови източници с NitroShure 
 • Освобождаване на място в дажбата за повече енергия и фибри

NitroShure е ценен инструмент, който позволява на специалистите по хранене да намалят разходите на дажба, като същевременно увеличат количеството висококачествен протеин.

Криста ЕООД е водещ производител на премикси и допълващи фуражи на българския пазар и предлага специализирани продукти и консултация в областта на храненето на преживни. 

Допълващият минерален фураж EXECELL 100 е специално разработен за угояване на телета и се отличава с оптимален баланс на хранителни вещества, добри вкусови качества и висока усвояемост.

Продуктът съдържа всички необходими витамини, минерали и микроелементи, необходими за доброто здраве и оптимално развитие на телетата. Съставът включва също така ароматизанти, които спомагат добрия прием, както и дрожди с висока концентрация, които намаляват риска от ацидоза и имат позитивен ефект върху храносмилането, особено при високо концентратно хранене. 

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС
С НАШИЯТ БЛОГ ЕКИП
Ако имате запитване относно блога: