BEAUTYSHELL за по-висока продуктивност и по-добро качество на яйчената черупка

Възрастните кокошки носачки смилат по-трудно фуража и не усвояват достатъчно хранителни вещества, необходими за постигане на желаната продуктивност. Имунната система също отслабва с възрастта, което прави животните по-уязвими при стресови ситуации, като например температурен стрес. В резултат на това, носливостта и качеството на яйчената черупка намалява, което води до по-нисък брой продаваеми яйца. 

Продуктът BEAUTYSHELL на фирма Криста ЕООД е специално предназначен за подобряване на качеството на черупката на яйцата при възрастни кокошки носачки и при стресови състояния. Премиксът съдържа хелетирани и органични микроелементи, трибутират и 25-OH-D3 (активна форма на витамин D3), които доказано подпомагат здравето и продуктивността на носачките.

 

Ролята на бутировата киселина

Храносмилателната система на птиците е ключов орган за постигане на висока продуктивност. Бутировата киселина има доказан позитивен ефект върху епителните клетки на червата, плътните връзки между тях и имунната система на птиците, което води до по-добра смилаемост и усвояване на фуража. Има данни, че бутировата киселина намалява възможността за заразяване с G-микроорганизми като E. coli и Salmonella.

В рамките на опит е изследван ефектът от добавката на бутирова киселина при кокошки носачки на възраст 54 седмици. Птиците получават 400 гр бутирова киселина (750 гр Butiphorce 1065) на тон фураж в продължение на 11 седмици. Резултатите от опита показват, че добавянето на Butiphorce 1065 води до по-висока носливост и повече яйца с първостепенно качество.

 

 

Ролята на D3 и 25-OH-D3 (Hy-D)

Освен за усвояването на калция, витамин D3 има ключова роля и в имунната система на птиците. Витамин 25-OH-D3 е водоразтворима форма на витамин D3 с повишена усвояeмост, която заобикаля чернодробната бариера и постига по-високи плазмени нива на 1.25-OH2D3 в кръвта.

С напредването на възрастта при птиците намалява активността на 25-хидроксилаза – ензим, осигуряващ преминаването на витамин D3 в активната форма 25-OH-D3. Добавката на Hy-D е най-добрият начин за повишаване на нивата на 25-OH-D3 в кръвта. 

Проучвания показват, че добавянето на Hy-D (25-OH-D3) към дажбата на кокошки носачки подобрява здравината на костите и има положителен ефект върху качеството на черупката на яйцата чрез подобряване на усвояването на калция. Резултатът е повишена здравина и по-малко дефектни яйчени черупки. 

 

Хелетирани и органични микроелементи

Хелетирани микроелементи като Zn, Mn, Cu и органичният Se имат по-висока усвояемост от неорганичните съединения. Те подобряват състоянието на птиците при стресови състояния и влияят положително върху качеството и цвета на яйчената черупка.

 

Повече фитаза за разграждане на фитиновия фосфор

Фитатът е неусвоимо за птиците съединение, което представлява 6-инозитол фосфат. Храната на птиците е богата на фитинов фосфор, който се разглежда като антихранителен фактор при храненето на моногастрични животни. Разграждането на фитата става чрез добавка на ензима фитаза. По-пълното разграждане при супер дозиране на фитазата в храната на птиците води до освобождаване на повече фосфор и инозитол (субстанция с действие подобно на инсулина) и повишава усвояването на микро- и макроелементи, аминокиселини и енергия. 

 

КРИСТА EООД е водещ производител на премикси и допълващи фуражи на българския пазар и предлага богата гама от продукти и решения в областта на храненето на птици. За повече информация - моля, свържете се с наш експерт по хранене на кокошки носачки.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС
С НАШИЯТ БЛОГ ЕКИП
Ако имате запитване относно блога: