Нещо полезно: как да съхраняваме вино в домашни условия?

 

Замисляли ли сте се, че виното освен наслада и философия, е и един от малкото продукти, които могат да подобрят вкуса и финансовата си стойност с напредване на възрастта, ако бъдат съхранявани подходящо? Но дори и да не сте инвестиционен факир е хубаво да полагате адекватни грижи за виното, за да може то да ви достави удоволствие в момента, в който решите да му се насладите.

При съхранението на вино няма нищо сложно или свръхестествено: то просто иска да бъде оставено на спокойствие на тъмно, студено, влажно и сравнително добре изолирано срещу вибрации и миризми място. Имайте предвид, че това важи както за червените вина, така и за белите, които противно на масовото възприятие, също се развиват и подобряват с времето.

Ето няколко прости правила, които трябва да спазите, за да изпитате оптимално удоволствие от консумацията на вино:

  • Съхранявайте го на хладно, но не твърде студено място: топлината е враг номер 1 на виното. Ако му осигурите постоянен температурен диапазон от 10 до 15ºC то ще ви се отблагодари с по-комплексен ароматен и вкусов профил след време. Прекалено високата температура може да го развали, придавайки му неприятни аромати, а прекалено ниската температура ще предизвика замръзване и разширяване обема на течността, което води често до счупване на бутилката.

 

  • Спрете светлините, осигурете му тъмнина: особено слънчевата светлина може да повлияе неблагоприятно върху сетивните характеристики, цвета и общата стабилност на виното и е неприемлива при дългосрочно съхранение на виното. Тя и по-специално вредните UV-лъчи са фактори, които могат да нарушат структурата му и да го накарат да се развие много преди да му е дошло времето за това. Поради тази причина често бутилките за виното са цветни, което играе ролята на бариера на светлината.

 

  • Осигурете му оптимална среда, в която влажността е от 70 до 80%: това е важно, за да се предотврати изсушаването на корковите тапи. Когато това стане, те се свиват и започват да пропускат кислород в бутилката, оксидирайки ценната течност.

 

  • Не го стресирайте с транспорт и вибрации: въпреки, че не е доказано със 100% сигурност, клатушкането на течността може да довее до по-бързото остаряване на виното и загубата на някои от качествата му. Осигурете му оптимално спокойствие. Виното трябва да медитира.

 

  • В какво положение да съхраняваме бутилките? Повечето специалисти препоръчват това да става в легнало положение, за да не остава тапата суха. Ако това се случи във виното ще проникне кислород и силно ще наруши качествата му. Според последни проучвания най-доброто положение е бутилката да е под наклон, така че да има досег на виното с тапата, но не постоянно. Това е така, защото се смята, че тапата може да промени вкуса на виното. Според трети бутилките трябва да се въртят веднъж в месеца.

 

  • Избягвайте места с миризми: не поставяйте виното в гаража например, където има силни миризми на бои и препарати, автомобилни гуми. Дългосрочно те могат да повлияят на ароматния профил на виното, правейки го негодно за консумация.

 

Ако досега не сте замисляли да имате качествено вино, което да отлежава в дома Ви за да подобри качествата си, сдобиването дори с една единствена бутилка вино с потенциал, е достатъчна причина да започнете да го правите още днес. А оттук пътя до собствена колекция с отлежали вина не е невъзможен! Наздраве!

 

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС
С НАШИЯТ БЛОГ ЕКИП
Ако имате запитване относно блога: